Słodko, ostro, zdrowo ..

Wariacje kulinarne ..

Pierś kurczaka na słodko, na zielonej pierzynce, z ostrym akcentem.

Składniki na 1 porcję dania głównego:
- mały brokuł (może być długa fasolka szparagowa)
- pół fileta z piersi kurczaka
- 1 połówka brzoskwini z puszki
- 4-5 gron winogrona
- łyżka łuskanego słonecznika
- łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz, chili w proszku

Składniki na sos :
- łyżka, dwie jogurtu naturalnego
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka łagodnej musztardy
- sól, pieprz, chili płynne (może być w proszku)

1. Filet kurczaka pokrój w cienkie długie paski, wymieszaj z marynatą (łyżka miodu, łyżeczka musztardy, dopraw solą, pieprzem, chili w proszku, przyprawa do kurczaka). Marynata ma być słodka i ostra. Usmaż.
2. Brokuł podziel na drobne różyczki - ugotuj na parze na półtwardo.
3. Przygotuj sos (połącz składniki na sos). Sos można rozrzedzić lekko mlekiem, śmietaną, aby umożliwić polanie dania.
4. Upraż migdały
5. Upraż słonecznik
6. Połówkę brzoskwini pokrój w 6-8 plasterków, grona przekrój na pół.
7. Ułóż różyczki brokuł na talerzu, poukładaj paski brzoskwiń, połówki gron. Na wierzch paski usmażonego kurczaka, posyp słonecznikiem i migdałami. Polej całość kontrastowym ostro-kwaśnym sosem.

Można podawać na ciepło lub po wystygnięciu brokuł, kurczaka ..



Komentarze